Retkelle Karkkilan luontoon!

Karkkilan harjut, joet ja järvet tarjoavat retkeilijälle unohtumattomia elämyksiä, ja monipuolisia luontokohteita. Opastettuja reittejä löytyy koskien varsilta, harjumaisemista sekä suoalueiden erämaisemista.

Karkkilan Koskireitti

Aivan ydinkeskustan kupeessa Pyhäjärven Vattolan rannasta (os. Pyhäjärvenraitti, P-alue), lähtee Karkkilan viiden kosken opastettu koskireitti. Reitin pituus on noin 4 km. Reitin voi patikoida tai pyöräillä. Koskireitti seurailee Karjaanjokea Karkkilan keskustan kupeessa. Karjaanjoki saa alkunsa Karkkilan Pyhäjärven suistosta (Vattolantie/Turuntie), josta se virtaa halki Karkkilan ja Länsi-Uudenmaan kuntien, kunnes laskeutuu Karjaan kohdalla Suomenlahteen.

Koskireitin ensimmäiset kosket – Kivistönkoski ja Karkkilankoski – kuohuvat Karkkilan ruukkialueella parin sadan metrin päässä reitin lähtöpaikasta (Turuntie 20). Kivistönkoski on padottu, entinen voimalaitos. Karkkilankoski kuohuu vapaana  ruukkialueen ja Karkkilan Työväen Näyttämön uuden Tehdasnäyttämön vieressä. Karkkilankoskelta reitti jatkuu joen vartta historiallisen Högforsin tiilisillan yli kaupungintalon puolelle. Seuraava sillan ylityspaikka sijaitsee Valurinkadun idyllisellä Tervasillalla. Tästä reitti jatkuu kohti Myllykoskea. Myllykosken 3 metrisen putouksen ja kuohujen jälkeen joki rauhoittuu hetkeksi seuraillen joen ranta- ja lehtomaisemia, kunnes Massakosken voimalaitoksen putouksissa joki yltyy jälleen kuohumaan. Massakosken jälkeen joki virtaa rauhallisesti kuusikoiden ympäröimänä kohti Pitkälänkoskea. Pitkälänkoskella sijaitsee laavu ja nuotiopaikka. Pitkälänkosken jälkeen Karkkilan yritysalueen kautta pääsee suunnistamaan kohti Toivikkeen retkeilyalueita tai voi palata takaisin Karkkilan keskustan palveluiden ääreen.

Koskireitin ja keskustan matkailukohteet löydät tästä kartasta (pdf).

Lampien ja järvien Karkkila

Vesistöistä ja uimisesta nauttiville kymmenien lampien ja järvien Karkkilasta löytyy runsaasti monipuolisia kalastus ja uimapaikkoja.
Karkkilan uimapaikat löydät tästä linkistä.
Lisätietoja koskikalastuksesta ja Karkkilan kalastusmahdollisuuksista.

Toivikkeen retkeilyalue – harjujen rinteiltä reheviin suomaisemiin

Noin 3 km Karkkilan keskustasta alkaa Toivikkeen ulkoilu- ja retkeilyalue, jossa jylhät harjut  kiertävät laajaa Toivikkeen suoaluetta. Suoalueen ympärille levittäytyy usean kymmenen kilometrin mittainen polkuverkosto. Polut sopivat sekä patikointiin että retkipyöräilyyn. Reitin varrella suojaisan taukopaikan tarjoaa ympäri vuoden avoinna oleva Toivikkeen retkeilymaja nuotiopaikkoineen.

Tervetuloa nauttimaan ulkoilusta ja rentoutumaan Karkkilan kauniiseen luontoon!

Retkeilijän mainiot eväspaikat löydät Matkailijan Karkkila-sivuilta, www.karkkila.fi

Karkkilan kaupungin ulkoilu, kulttuuri- ja vapaankohteista löydät lisätietoja, www.karkkila.fi – Kulttuuri ja vapaa-aika.

Toivikkeen retkeilyalueen Ahmoonmäen pysäköintipaikan löydät tästä Google maps-linkistä 

Karkkilan matkailuneuvonta

Karkkilan matkailuneuvonta – Visit Karkkila

Karkkilan linja-autoasema, Huhdintie 10-12, 03600 Karkkila.
Sähköposti: visitkarkkila@karkkila.fi
p. +358 44 467 5514

Aukioloajat 

Matkailuneuvonta palvelee 3.6.-31.8.2024:
Ti-pe klo 10 – 17 (lounastauko klo 12-12.30)
La klo 10 – 15

Suljettuna juhannuksena 21. – 23.6.

Facebook: Visit Karkkila – Karkkilan kaupunki

Instagram: Visitkarkkila

Visit Karkkila -kartta (pdf)