Karkkilan kosket, Karkkilan Koskireitti

Karkkila on kuulu upeista kalakoskistaan, jonne perhokalastajat suuntaavat harrastuksensa pariin. Koskista pääsee kuitenkin nauttimaan myös ilman kalastustarvikkeita, ja useimmat koskista sijaitsevatkin aivan keskustan tuntumassa, rauhallisten lenkkipolkujen varsilla. Pitkälänkosken ja Maijalankosken laavuilla onnistuu tarvittaessa niin makkaranpaisto, nokipannukahvien keitto kuin yöpyminenkin. Mikäli mielit kalaan, muista kuitenkin hankkia etukäteen tarvittavat luvat.

Saavajoen varrella sijaitsevat Siikalankoski ja Katlakoski, Karjaanjoessa Kivistönkoski, Karkkilankoski, Myllykoski, Massakoski, Pitkälänkoski ja Maijalankoski. Koskilla voi kalastaa ympäri vuoden ja varsinkin Myllykoskelta saattaa saada mukavasti saalista myös talviaikaan. Kirkasvetiset joet kuuluvat Etelä-Suomen hienoimpiin kalastusalueisiin, joilla olosuhteet ovat viimeisen päälle hyvät ympäri vuoden.

Miten saavut koskille?

Koskille pääset pääkaupunkiseudulta tunnissa. Karkkilan suojaisilla koskialueilla pääset tutustumaan jokivarsien rehevään luontoon rauhassa ja omaan tahtiin. Kauppoihin ja torille on koskilta matkaa paristasadasta metristä neljään kilometriin. Helposti saavutettavat koskialueet sijaitsevat Karjaanjoen varrella Karkkilan keskustan tuntumassa Pyhäjärven ja Maijalankosken välillä.

Pyhäjärven tuntumassa, matonpesupaikan vieressä on pysäköintialue, jonne voit jättää auton ja suunnistaa retkeillen kohti Pitkälänkoskea. Reitin pituus on noin 4 km.

Karkkilan Koskireitti

Karkkilan viiden kosken koskireitti alkaa Pyhäjärven matonpesupaikalta (Pyhäjärvenraitti) Karkkila,  jatkuen Karkkila-Högforsin ruukkialueen (Bremerintie) sekä Ala-Emalin ja kaupungintalon kiinteistöjen (Valurinkatu) ohi  Tervasillan, Myllykosken ja Massakosken  kautta kohti Pitkälänkoskea (os. Puhdistamontie), josta Karjaanjoki jatkaa matkaansa Maijalankosken kautta kohti Hiidenvettä ja laskeutuu Karjaan kohdalla Suomenlahteen.

Koskireitin varrella sijaitsevat Tehtaanpuiston ja Suomen Valimomuseon kupeessa (Bremerintie 8)  Kivistönkoski ja  Karkkilankoski. Tehtaanpuistosta koskireitti jatkuu Tiilisillan yli Valurinkadun puolelle, jossa sijaitsee mm. Konepajahalli ja Karkkilan kaupungintalo.

Kuohuvan Karkkilankosken ja ruukkirakennusten jälkeen Karjaanjoki virtaa verkkaisesti Tervasillan ja Pumminmäensillan (Pusulantie) alitse saavuttaen seuraavat kohisevat kuohut, jotka ovat Myllykosken Pitkänsillan kohdalla.  Vapaana virtaava Karkkilan Myllykoski on Karjaanjoessa kuohuva kolmimetrinen vesiputous, ja yksi Etelä-Suomen merkittävimmistä putouksista. Kosken kuohun voi kuulla parhaimmillaan yli sadan metrin päähän, ja veden pauhu yli kalliokynnyksen on vaikuttavuudessaan ainutlaatuinen näky.

Myllykosken kuohujen ja jykevän kuusikon jälkeen virta jatkaa kulkuaan Nahkiolle virraten Vihdintien sillan alitse ja saapuen jyrkkäreunaisesti kuohuvalle padotulle Massakoskelle.

Jymisevän Massakosken jälkeen virta rauhoittuu ja saavuttaa noin kilometrin päästä Pitkälänkosken laavun. Laavulla voit keittää vaikkapa nokipannukahvit ja paistaa makkaraa. Pitkälänkosken jälkeen n. 500 m päässä sijaitsee toinen pysäköintialue, josta pääsee autolla matkaa jatkamaan.

Kuudes Karkkilan keskustan lähellä sijaitseva Karjaanjoen koski, Maijalankoski laavuineen ja nuotiopaikkoineen sijaitsee Vihdintien varrella noin 3,5 km Karkkilan linja-autoasemalta.

Koskireitin kartta

Koskireitin kartta löytyy älypuhelimellakin näppärästi Lipaspalvelusta tästä linkistä https://www.lipas.fi/liikuntapaikat/605717 (aukeaa suoraan koskireitin karttaan) sekä Retkikartalta tästä linkistä https://www.retkikartta.fi/ (kirjoita hakukenttään koskireitti)

Karkkilan matkailuneuvonta

Karkkilan matkailuneuvonta – Visit Karkkila
Matkailuneuvonta on suljettu 23.-30.5.2022,
avoinna 31.5.2022 klo 10 alkaen osoitteessa:
Karkkilan linja-autoasema, Huhdintie 10-12, 03600 Karkkila.
Sähköposti: visitkarkkila@karkkila.fi
p. +358 44 5533 429

Visit Karkkila -kartta

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Melontaa lähellä kotia

Kun haluat tutustua Karkkilan upeaan harjujen ja vesistöjen rytmittämään metsäiseen luontoon lähietäisyydeltä, suuntaa Vähäveden tilalle. Retki- ja reittivaihtoehtoja on useita, […]

Lue lisää »

Heitä kiekkoa frisbeegolfradalla

Pyhäjärven kupeesta, Asemanrannasta starttaa karkkilalaisen frisbeegolfväen ylpeys, Karkkilan frisbeegolfrata, jolla heitetty muovia ja kolisteltu ketjuja jo vuodesta 2008. Alunperin 14-väyläinen […]

Lue lisää »

Ratsastusta ammattitaitoisessa ohjauksessa

Jetan talli on pieni, 6 hevosen maalaistalli Karkkilan Haavistossa. Se tarjoaa niin koulu-, este- kuin maastoratsastusta. Tallin hyväpohjainen kenttä, runsas estekalusto […]

Lue lisää »