Karkkilan Koskireitti

Karkkilan viiden kosken Koskireitti alkaa Pyhäjärven matonpesupaikalta (Pyhäjärvenraitti, Turuntie/Vattolantie) päättyen Pitkälänkoskelle. Reitti kulkee Karkkila-Högforsin ruukkialueen (Bremerintie) sekä Ala-Emalin ja kaupungintalon kiinteistöjen (Valurinkatu) ohi  Tervasillan, Myllykosken ja Massakosken  kautta Pitkälänkoskelle.

Koskireitin varrella sijaitsevat Tehtaanpuiston ja Suomen Valimomuseon kupeessa (Bremerintie 8)  Kivistönkoski ja Karkkilankoski. Tehtaanpuistosta Koskireitti jatkuu Tiilisillan yli Valurinkadun puolelle, jossa sijaitsee mm. Karkkilan kaupungintalo, Ala-emalin kiinteistö elokuvateattereineen, ravintoloineen ja muine palveluineen, 

Kuohuvan Karkkilankosken ja ruukkirakennusten jälkeen Karjaanjoki virtaa verkkaisesti Tervasillan ja Pumminmäensillan (Pusulantie) alitse saavuttaen seuraavat kohisevat kuohut, jotka ovat Myllykosken Pitkänsillan kohdalla.  Vapaana virtaava Karkkilan Myllykoski on Karjaanjoessa kuohuva kolmimetrinen vesiputous, ja yksi Etelä-Suomen merkittävimmistä putouksista. Kosken kuohun voi kuulla parhaimmillaan yli sadan metrin päähän, ja veden pauhu yli kalliokynnyksen on vaikuttavuudessaan ainutlaatuinen näky.

Myllykosken kuohujen ja jykevän kuusikon jälkeen virta jatkaa kulkuaan Nahkiolle virraten Vihdintien sillan alitse ja saapuen jyrkkäreunaisesti kuohuvalle padotulle Massakoskelle.

Jymisevän Massakosken jälkeen virta rauhoittuu ja saavuttaa noin kilometrin päästä Pitkälänkosken laavun, johon Koskireitti päättyy. Laavulla voit keittää vaikkapa nokipannukahvit ja paistaa makkaraa. Pitkälänkosken jälkeen n. 300 m päässä (Puhdistamontie) sijaitsee toinen pysäköintialue.

Koskireitin kartta

Hyvä tietää

Reitti soveltuu parhaiten kävelijälle tai edistyneelle maastopyöräilijälle.

Reitin pituus on noin 4 kilometria yhteen suuntaan, paluu lähtöpisteeseen tapahtuu samaa reittiä pitkin.     

Reitti on merkitty puisilla opasteviitoilla (Huom! Puhdistamontien ja reitin varrella olevilla pysäköintipaikoilla opasteiden pystyttäminen on vielä kesken)

Koskireitin maasto on vaihtelevaa, ylä-ja alamäkiä on jonkin verran. Tasaisinta on Puhdistamontien ja Massakosken välisellä osuudella. Koskireitti on pääosin hiekkatiepohjaista tai asfaltoitua kävelytietä, noin 700 metrin matka reitistä on hakkeella päällystettyä polkua. Polun osuus on haastavin kohta pyörällä kuljettavaksi. Polkuosuudella on joissakin kohdissa pitkospuita. Reitti ei ole esteetön. Koskireitin varrelta tai läheisyydestä löytyy myös kahviloita, ravintoloita, hotellimajoitusta sekä elokuvateatteri. Pitkälänkoskella on tulentekopaikka, laavu ja käymälä.

Koirat kulkevat Koskireitillä aina kytkettyinä.

Koskireitillä ei ole talvikunnossapitoa. Reitti on valaistu vain osan matkasta, reitin alkupäässä Pyhäjärvenraitin parkkialueen ja Myllykosken välisellä osuudella on katuvalot.

Pitkälänkosken lähellä (noin 300m) on myös parkkipaikka, josta on tasainen hiekkatie Pitkälänkosken laavulle.   

Reitin varrella on roska-astioita, pidäthän Koskireitin siistinä! 

Karkkilan matkailuneuvonta

Karkkilan matkailuneuvonta – Visit Karkkila

Karkkilan linja-autoasema, Huhdintie 10-12, 03600 Karkkila.
Sähköposti: visitkarkkila@karkkila.fi
p. +358 44 467 5514

Aukioloajat 

Maanantai, tiistai, torstai ja perjantai klo 10-17 (lounastauko klo 12-13)
Keskiviikko klo 11-18 (lounastauko klo 12-13)
Suljettu lauantaina ja sunnuntaina

Facebook: Visit Karkkila – Karkkilan kaupunki

Instagram: Visitkarkkila

Visit Karkkila -kartta (pdf)